Ada

Ada Zaan heeft zich bijzonder rustig gehouden ten tijde van de lancering. Gek genoeg is het haar ook niet ter ore gekomen, omdat ze zich niet verdiept in de Vice, Nu.nl of andere krochten van het web. Buiten het internet, is Marcia namelijk vrijwel non-existent. Het gerucht gaat dat de omslag van haar boek een computer-gegenereerde versie van Marcia is. cgi. Dat wordt natuurlijk niet hardop gezegd, maar feit blijft dat Marcia zich te oud voelt om op de cover van haar boek te verschijnen. Dat zou een omslag in het omslag veroorzaken.

Zichen buurthuis

Buurthuis in Zichen.

Zaan is 86 geworden bovenaan het jaar, zoals Desassossego dat altijd zo mooi zegt. Of is ze 87? Volgens mij is ze jonger dan Desa, veel jonger; hij is 87. In haar ooghoek ziet ze Apana discussiëren met Begonia.

Ze ziet Begonia bleek afsteken naast Marcia, die in het rood gehuld is. Duidelijk klaar voor de oorlog, denkt ze. De foto’s vallen niet tegen, dat moet ze haar nageven. Maar waar houdt de werkelijkheid op en begonnen de bytes? Hoeveel is bewerkt en hoeveel is met rust gelaten?

Zichen Kerkstraat Bakkerij Stroeken-Roelands

Ada Zaan is geen expert op fotoshop-gebied, maar heeft door haar masterclasses aan jongeren, het een en ander opgepikt. Het lijkt erop dat het filter Perpetua de boventoon voerde. Is dit vanwege de Perpetua-reeks, die literaire klassiekers die nooit vergeeld raken? Het zijn inderdaad evergreens en in dit filter is groen uitgelicht. Of is groen een teken van jaloezie? Ada Zaan begint te twijfelen en denkt aan een consult met Bego. Die andere filters zeggen haar niet zoveel, al moet ze tot haar spijt ontdekken dat de grove korrel geen intrede op de mobiel gedaan heeft. Of is dit een verborgen gelukje? Zij blijft nu met haar foto’s onaantastbaar, welk instagram-kiekje dan ook massaal leuk bevonden wordt.

Toch verbaast ze zich erover hoe Apana, als geëmancipeerde moslim zich verhoudt tot het zelfportret. Nota bene de oprichtster van nsmbl, een site die ze via haar dochter ter ore is gekomen, Anatolia Kooshin, bewijst hoe je chique voor de dag kon komen met je selfie. Kooshin is niet helemaal haram, volgens sommigen zelfs honderd procent halal.

Zelf vindt ze een selfie makruh, als ze dan zo vrij mag zijn om er een etiket op te plakken. Apana heeft ze hier nog nooit over gehoord.

» » Dit is voorlopig de laatste aflevering van Begonia, ik hoor graag wat je ervan vindt

« « 4x09 - Apana