Zwaardvis

De zwaardvis ligt op het bord van Begonia. Het beklemt haar dat ze het boekenweekgeschenk van Hugo Claus niet op waarde heeft durven schatten. Wat heeft ze moeten zeggen gister? Dat ze eigenlijk Het jaar van de kreeft (1972) beter vindt? Nee, ze heeft al zoveel tact gestopt in die boekenclub van haar zuster. Oké, ze is misschien net lid geworden, maar het heeft haar al zoveel moeite gekost om door de gesprekken heen te ploeteren. Die boeken zijn makkelijker dan de mensen. Het is niet zo dat een bladzijde opeens verachtelijk stopt alvorens je het juiste geriposteerd hebt. Beter nog, de lezer heeft totale controle over het boek. Al vindt ze die Sibylle akelig veel op haar lijken, vooral in die openingsscène.

Bego in Hasselt

Bego in de Hoofdstad van de Smaak, Hasselt (België).

Patricia staat voor de deur te gluren naar Begonia, kan ze in een ooghoek zien. Kota blijft rustig en Bego opent de deur.

'Patricia, wat fijn dat je mij hier weer opzoekt,' zegt Bego, een glimlachje onderdrukkend.

'Moet je horen. Flippo Hieronymus van Papierpromotie was gister bij mijn uitgeverij en ik heb het al zo druk met het boek van Lapidis.'

Ware vrienden, Hasselt

Bego kan een bulderlach niet onderdrukken. Dat uitgerekend haar vriendin dat flutboekje van Lapidis goed genoeg acht voor haar fonds.

'Je hebt gelijk, dit is fan-tas-tisch nieuws,' zegt Patricia, die eruitziet alsof ze net een selfie genomen heeft op de Anatolia Kooshin-manier.

'En Flippo? Wat had hij te melden?'

'Bego, dat wil je niet weten. Marcia Lapidis is net gepubliceerd bij mij, binnengekomen op 1 in de Besteller60 en nu al gevraagd voor een boekenweekgeschenk. Het thema wordt namelijk fotografie in 2017.'

'Dan pas? Wat een voorbarig gedoe allemaal. En denk je dat Marcia nog wel wat uit haar vingers kan krijgen?'

'Hoe durf je Marcia zo neer te zetten. Ze is een artieste. Ze zingt ook, weet je dat?'

Bego glundert. 'Kom even mee naar mijn therapieruimte, dan kunnen we er even rustig over praten.'

Met een beetje dwang gaat Patricia mee naar de therapieruimte en pakt Bego De zwaardvis op. Met enige reserve zegt ze dat Marcia inderdaad niet genoeg kilometers gemaakt heeft om nu al een goed geschenk aan te bieden, maar dat ze een legertje redacteuren heeft die haar kunnen fijn slijpen.

» » 4x06 - Patricia

« « 4x04 - Zeven sloten