Patricia

Patricia is samen met Begonia op de boekenmarkt in Zichen. Het Duitslandjaar is begonnen en ze heeft al enkele grote namen van de Oosterburen ontmoet. Katja Lange-Müller, Kristine Bilkau, Nora Bossong en Anne Weber, enzovoort. Ze hoort mevrouw Weber in het Frans vragen naar een Engels woord. Ze vertelt over haar boek over verwantschappen en dat dit woord in het Duits ook een werkwoord is. Wat dat werkwoord dan mag betekenen, is Begonia een raadsel.

Eben Ezer toren

De toren bij Eben-Ezer.

Patricia bedankt haar hartelijk en vertelt de Zichenaren dat het boek in het Nederlands verschijnt bij Dendermonde Uitgevers. De vertaling heeft ze uitbesteed aan Apana, een moslima die bijklust als beëdigd Duits vertaler.

'En wat is het haakje van dat boek als ik vragen mag?' vraagt iemand die bekend stond als meneer de Sjaak en een drukbezocht blog bijhoudt.

Patricia draait zich om en met een been richting uitgang, zegt ze: 'Het haakje is dat Auto-foto ook foto's bevat die in Duitsland op een Germaanse manier zijn genomen.'

Begonia voelt aan haar water dat haar vriendin maar wat zit te bazelen. Germaanse manier? En hoe verschilt dat dan van de Nederlandse? De Vlaamse manier laat ze buiten beschouwing, ook omdat ze daar niet de aangewezen persoon voor is om die te duiden. Dit laat ze liever over aan Annelies Verbeke.

Meneer de Sjaak begint te knikken en wenst haar veel succes met de promotie van het boek. Uit zijn blik kan Begonia een duivels glimlachje ontwaren. Ze begrijpt dat niet ieder boek aan zijn hoge literaire standaard voldoet. Toch is het zonneklaar waarom Patricia juist dit boek gepubliceerd heeft: Marcia is een prachtig sujet en kan goed toneelspelen. Dat heeft ze Vanessa de las Palmas nog niet zien doen.

'Trek het je niet aan,' zegt Bego tegen een teleurgestelde Patricia.

'Maar je weet, als meneer de Sjaak het niet goed vindt, dan ben ik het haasje,' zegt Patricia. 'Ik word nu al niet serieus genomen door de grote vijf.'

'De grote vijf?'

Eben Ezer 2

'Ja Blauwgroen, Turquoise & Kraplak, vooral bekend van zijn literaire thriller-imprint Antje, lacht mij al jaren uit.'

'Ach, die kwamen met Meisje in de trein? Ik zou er niet wakker van liggen.'

'Nee, dat was Fernandez die een ton bereid was te betalen om een miljoen te maken.'

'En ik moet dan ook nog Auto-foto gaan verantwoorden in mijn fonds. Dat is echt de bloody limit. Waarom moet ik uitleggen waarom Marcia Lapidis het waard is om uit te geven? Iedereen kent haar toch? En de foto's zijn nog beter dan Dunja Kroeshaar. En, dan nog, het is ook een kritisch tegengeluid.' Begonia ziet Patricia nadenken en wacht af. Wat kan dat tegengeluid zijn? Ze merkt dat meneer de Sjaak zit mee te luisteren.

Patricia beweegt zich voort naar de hapjes en terwijl ze er eentje opeet zegt ze: 'Er worden zulke slechte selfies gemaakt tegenwoordig. Daar heb je echt een opleiding voor nodig en dat biedt Marcia. Dankzij haar wordt Instagram minder bevuild door die vreselijke auto-foto's.'

Begonia knikt en is tegelijkertijd bevreesd voor de boekpresentatie morgen.

» » 4x07 - Presentatie

« « 4x05 - Zwaardvis